Ako sa starať o vodu v bazéne │ Bazénová chémia CHEMOFORM

Ako sa starať o vodu v bazéne │ Bazénová chémia CHEMOFORM

Bez názvuAby bola voda vo vašom bazéne stále čistá a hygienicky nezávadná je dôležité sa o ňu počas celej sezóny dôkladne starať. Pravidelnou a adekvátnou starostlivosťou navyše dokážete znížiť celkovú spotrebu bazénovej chémie a výrazne ušetriť financie za neskoršiu údržbu.

Výberom kvalitnej bazénovej chémie a jej správnym používaním sa môžete vyhnúť vzniku možných zdravotných komplikácií.

Nezabúdajte! Vždy sa riaďte pokynmi na etiketách a radšej si nechajte poradiť od odborníkov, ako dávkovať chémiu metódou pokus/omyl. Pred vstupom do bazénu sa osprchujte vodou a mydlom. Pot a močovina sú najčastejším zdrojom organických nečistôt v bazéne. Ich výskytom sa zvyšuje spotreba chémie a v menších bazénoch alebo v bazénoch s veľkou záťažou je tak ťažké udržať vodu krištáľovo čistú.

 

REGULÁCIA PH

Hodnota pH je najdôležitejší faktor ovplyvňujúci správnu funkciu pridaných prostriedkov. Pred akoukoľvek úpravou vody je vždy potrebné skontrolovať a upraviť hodnotu pH. Ideálne rozmedzie hodnoty pH je medzi 7,0 - 7,4.  Za týchto hodnôt je maximálne využiteľný dezinfekčný potenciál prostriedkov. Na meranie použite PH/CHLÓR TESTER, PH/AKTÍVNY KYSLÍK TESTER a TESTOVACIE PÁSIKY PH/CL/ALKALINITA.

Hodnotu pH je potrebné kontrolovať minimálne raz týždenne a upravovať ju podľa potreby prípravkami PH PLUS GRANULÁT alebo PH MÍNUS GRANULÁT.


DEZINFEKCIA

Chlórový variant

Pre bazén prevádzkovaný v ideálnych podmienkach by malo byť dostačujúce pridávanie multifunkčných tabliet do plaváku alebo skimmeru. Tieto tablety obsahujú chlór na dezinfekciu, algicid pre prevenciu výskytu rias a vločkovač pre prejasnenie bazénovej vody.  Dostupné sú v 3 variantoch:

Upozornenie: Multifunkčné tablety obsahujú tri základné zložky. Obsiahnutá chlórová zlúčenina zaisťuje postupné uvoľňovanie dezinfekcie a udržuje stabilnú hodnotu chlóru v bazéne, algicid bráni množeniu rias, vločkovač vyvločkovaním drobných nečistôt rozjasní vodu.

Bezchlórový variant

K priebežnej údržbe vody používajte KYSLÍKOVÝ GRANULÁT  alebo KYSLÍKOVÉ TABLETY TABLETY 20 g v kombinácii s AKTIVÁTOROM. Aktivátor spúšťa dezinfekčné účinky kyslíka a je výbornou prevenciou proti výskytu rias. 


Stav vody v bazéne je v značnej miere narušovaný aj výkyvmi počasia, nárazovým preťažovaním bazéna, uvoľnenými opaľovacími krémami a ďalšími vplyvmi, ktoré si vyžadujú vašu pozornosť.


PREVENCIA VÝSKYTU RIAS

Pri bazénoch s vyššou teplotou vody, obklopených peľovými rastlinami alebo pri nárazovom zaťažovaní bazénov odporúčame k multifunkčným tabletám pridávanie prípravkov ALGICID STANDARD alebo ALGICID ŠPECIAL. Algicídy sú a musia byť používané ako preventívny prípravok! V prípade premnoženia rias je nutné bazén prechlórovať nad hranicu, ktorá je prípustná pre kúpanie v bazéne. Žiadny algicid nefunguje ako prípravok pre likvidáciu vzrastlých rias.


VLOČKOVANIE

Aj pravidelne ošetrovaná voda stráca časom priezračnosť a iskru. Spôsobuje to množstvo mikroskopických čiastočiek vznikajúcich rozkladom pri dezinfekcii. Filtračné zariadenie tieto drobné čiastočky nie je schopné zachytiť. Preto odporúčame pre udržanie krištáľovo čistého lesku vody použiť vločkovače - FLOCER - VLOČKOVAČ GRANULÁT, VLOČKOVACIE KARTUŠE.  Vločkovač shlukne tieto nečistoty do vločiek, ktoré už filtráciou neprejdú. Filtráciu je potrebné udržiavať čistú a pravidelne podľa potreby prepierať s použitím prípravku Filter Cleaner.

Pozor! Pri použití tekutého vločkovača u kartušových filtračných zariadení musíme filtračné zariadenie vypnúť do doby, než sa nečistoty usadia na dne bazéna. Tieto nečistoty vysajeme pomocou mechanického bazénového vysávača.


ČISTENIE A ÚDRŽBA

Pre dôkladné vyčistenie bazéna je potrebné použiť certifikované bazénové čistiace prostriedky. Bežné domáce čistiace prostriedky sú penivé a veľmi ťažko ich vieme odfiltrovať. Aj pri používaní bazénovej čistiacej chémie je samozrejme potrebné obmedziť únik týchto prípravkov do vody na minimum.

Najčastejším znečistením bazéna je sivá linka pozdĺž hladiny bazénovej vody. K jej odstráneniu používame prípravok ČISTIČ OKRAJOV BAZÉNA, ktorý veľmi ľahko rozpúšťa všetky mastné usadeniny od potu, opaľovacích krémov a atmosferického znečistenia. V prípade, že je v bazéne tvrdá voda, môže sa nad jej hladinou usadzovať aj linka tvorená vodným kameňom. Tu odporúčame používanie prípravku Compactal gél. Výhodou Compactal gélu je vysoká viskozita, takže prípravok pri čistení nemá tendenciu stekať vo veľkej miere do bazénovej vody.

V prípade potrebnej opravy fólie bazéna použite LEPIDLOVÚ SÚPRAVU určenú na lepenie pod vodou alebo na mokrý povrch. 

Nezabúdajte!

Bazénová chémia nie je všetko. Je určená a veľmi prospešná v boji s neviditeľnými baktériami, plesňami a inými nepríjemnosťami. Nedokáže však zbaviť vodu pevných častíc.

Na čistenie bazénu a filtráciu vody od týchto častíc - hmyzu, listov a mnohých ďalších slúži predovšetkým bazénová filtrácia, ktorá je už štandardnou súčasťou takmer každého bazénového setu. Každodenná práca, ktorú za vás odvedie stojí naozaj za to.


VŠETKY PRÍPRAVKY BAZÉNOVEJ A WELLNES CHÉMIE NÁJDETE TU.

Dôležité upozornenie na záver!

Pred použitím akéhokoľvek prípravku bazénovej chémie CHEMOFORM si najprv vždy prečítajte etiketu a bezpečnostné informácie týkajúce sa výrobku.

 

Zdroj: http://www.chemoform.cz/

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.